Home / Hvordan tjene penger på blogging

 
Hvordan tjene penger på blogg

Kan man virkelig tjene penger på en blogg? Ja, alt er mulig!

Så til det store spørsmålet: hvordan tjene penger på blogging? For å si det kort: det er mange måter å gjøre dette på – svært mange, faktisk – men som vi har sagt tidligere på siden vår: det er ingen rask måte å gjøre dette på.

Fra din side kreves det dedikasjon, inspirasjon, hardt arbeid, utholdenhet og noen små investeringer. Av investeringer tenker vi rett og slett på dine egne hjemmesider og en installasjon av WordPress på nettstedet ditt. Alt dette kan du få gjort hos One.com – og de hjelper deg med hele prosessen hvis du har behov for det.

Men så over til moroa: nå skal vi vise deg hvordan du kan tjene penger på blogging!

Tjen penger på innholdet ditt

Når man tenker på hvordan tjene penger på blogg så er som regel annonsering den første tingen man tenker på. Og ja, det er mulig å tjene penger med annonser på din blogg, men det finnes også mange andre måter å tjene penger på innholdet ditt med. Her kommer et par metoder som fungerer:

Være en affiliate

Å drive en nettside som en affiliate betyr rett og slett at du anbefaler et produkt eller en tjeneste til dine lesere gjennom å bruke spesielle sporinglenker. Når en leser klikker på lenken din blir dette klikket lagret og sporet, og du får betalt hver gang en kunde kjøper noe etter å ha klikket på lenken din.

Det finnes flere forskjellige affiliate-nettverk som tilbyr massevis av produkter innenfor forskjellige nisjer, og det kan være smart reklamere for produkter som du allerede bruker og som leserne dine kanskje også er interessert i.

Hvis du er interessert i å komme i gang med å være en affiliate kan du for eksempel lage deg en konto hos Adservice.com som tilbyr produkter og tjenester som er rettet mot det norske markedet.

Bruk Google Adsense

Google Adsense er en enkel måte å tjene penger på blogging med, og alt du behøver å gjøre er å legge til et lite skript fra Google på din nettside, og deretter vil annonsene komme opp av seg selv. Du får som regel betalt hver gang en bruker klikker på annonsen som er på sidene dine, og slike annonser kalles for CPC-annonser.

CPC betyr ‘cost per click’, og ved å vise CPC-annonser med Google Adsense vil du motta en forhåndsbestemt sum hver gang en annonse på din nettside blir klikket på av en leser. Hvor mye hvert klikk betaler deg bestemmes av annonsøren selv. Dette står i kontrast til CPM-annonser hvor du får betalt for visninger av annonsen i stedet for klikk. CPM betyr ‘cost per thousand impressions’ – altså betaling for hver tusende visning av annonsen din. M’en er det romerske tallet for 1000.

Google Adsense er en god måte å starte å tjene penger på nett med hvis du er i nybegynnerfasen.

Selge sponsede bloggposter

Noen blogger er ikke interesserte i å vise annonser til sine lesere og spekulerer derfor i hvordan de kan tjene penger på en blogg uten annonser.

Gjennom å være med i annonsenettverk, slik som Google Adsense, mister du noe av kontrollen på innholdet som vises på siden din. Noen lesere vil irritere seg eller føle seg støtt av annonsene, og flere og flere installerer såkalte ad blockers, eller reklameblokkering. Google Adsense kan derfor gi begrensede inntekter på bloggen din, kanskje med unntak om du har mange lesere.

En alternativ måte å tjene penger på din nettside er derfor gjennom sponsorer.

En sponsing fungerer akkurat slik som den gjør innenfor idrett, tv-programmer eller andre industrier. Kort fortalt: et selskap betaler deg for å representere deres produkt, snakke om deg og promotere det overfor dine lesere.

For å komme i gang med dette kan det være smart å sette sammen en mediapakke som du på en egen side hvor du viser til trafikkstatistikken sin, antall følgere i sosiale medier, publikumsdemografi (alder, kjønn, bosted etc.) og annen data som kan gjøre siden din mer fristende for annonsører.

Deretter kan du kontakte selskaper og fremforhandle en sponsoravtale.

Når du publiserer slike sponsede innlegg er det avgjørende at du kjenner til lovene i Norge og om det er lov å formidle det aktuelle produktet eller tjenesten.

Tjen penger på sponsede innlegg

Det er mange som ikke liker annonser på nettsidene sine, og som derfor kun godtar sponsede innlegg-

Få betalt for å skrive omtaler

I likhet med sponsede innlegg kan du også tjene penger på å skrive betalte omtaler på din blogg. Denne måten å tjene penger på er noe annerledes enn en affiliate-side som vi snakket om ovenfor. I dette tilfellet får du gjerne prøve ut produkter innenfor din nisje helt gratis og sannsynligvis også få betalt for å skrive en omtale.

Skrive omtaler av produkter

Joda, men kan tjene noen kroner på å skrive produktomtaler på nettsidene sine.

Prosessen ligner på sponsede innlegg, og du er ute etter å vurdere produkter som er relevant til din nisje – det er dét dine lesere er interessert i. Hvis du skriver om reiser, ferier eller hoteller og har fått en feriereise eller en hotellweekend å vurdere, så vil dette være en relevant omtale å skrive. Leserne dine, som er der for å lese om nettopp reiser, ferier og hoteller har liten interesse av å lese om en hudkrem du har blitt forespurt om å vurdere.

Du kan kontakte selskaper på eget initiativ og høre om de er interessert i en betalt omtale.

Lag en nettside for betalende medlemmer

Da har vi beveget oss videre til neste mulighet til å tjene penger på bloggen din. Hvis du ikker er interessert i å selge annonser eller sponsede innlegg er det allikevel mange andre måter som gir deg muligheten til å tjene penger på din nettside. En populær metode er å be leserne dine betale for tilgang til et visst innhold eller til deler av din side.

Under skal vi vise deg et par måter som du kan gjøre dette på.

Lag et område med innhold kun for medlemmer

Dine mest lojale lesere er store tilhengere av deg og det kan hende at de er villige til å betale for å lese mer av det du skriver. Du kan lage en område som kun er for medlemmer, og der kan du dele innlegg som går mer i dybden på et tema, muligheten til å laste ned, videoer, lydinnhold og mer.

Medlemssider kan skape en stor investering i tid ettersom du fortløpende må skape premiuminnhold for dine betalende medlemmer, men de kan også være lukrative ettersom de gir tilbakevendende inntekter ettersom det er snakk om abonnement.

Du kan enkelt lage en medlemsside med hjelp av flere forskjellige plugins til WordPress, og én av disse heter MemberPress.

Lag et privat forum

I stedet for å lage en medlemsside som brukerne må betale for å få tilgang til kan man skape private forum som leseren må betale for å kunne delta på. Forum er en super måte for publikumet ditt for å få kontakt og råd fra deg. Medlemmene av forumet kan i tillegg snakke med hverandre og hjelpe hvis det lar seg gjøre.

Selv om det å moderere et forum kan kreve endel arbeid, så er et betalt forum en flott tilgang til gjenvendene inntekter fra din WordPress-side.

For å komme i gang med dette må du sette opp et forum på nettsiden din, og vi anbefaler bbPress.

Avslutningsvis

Det er ekstremt mye mer man kan gjøre for å tjene penger på bloggen sin, men da beveger vi oss mer over i nettbutikker, coaching-sider og slike ting. Vanlige mennesker som driver vanlige sider vil stort sett klare seg eller benytte seg av de mulighetene som vi har nevnt så langt i posten.

Den store utfordringen er og vil alltid være: hvordan skal jeg få lesere til bloggen min?