Home / Opera / Hele sirkuset

 

Som allerede nevnt er en operaforestilling et komplekst foretak. I et vanlig teater eller operahus blir hver sessong nøye planlagt godt i forveien, enkelte operaoppsetninger kan ha blitt jobbet med i flere år før teppet går opp.

I teateret eller operahuset er det som regel dramaturger som setter opp neste sessongs program og ofte har sessongens program et tema. I det programmet er ferdig og akseptert settes maskineriet i gang. Orkesteret og koret er som regel på huset, alle andre må leies inn og det kan være lettere sagt enn gjort. Solosangerne, regisør og dirigent er de vanskeligste oppgavene. Ikke bare bør det være personer som holder høy, kunstnerisk kvalitet, det bør også være personer som er i stand til å jobbe sammen mot samme mål og det er ikke alltid så enkelt, husk at det er kunstnersjeler vi her snakker om…

For en solosanger er en operaforestilling en kraftanstrengelse av dimensjoner og kan sammenlignes med oppgaven til en solodanser/inne. Det er fysisk meget krevende å skulle synge en hel opera og det blir ikke lettere av at man skal stå på en scene, bevege seg i henhold til regisørens instruksjoner og la alt se lekende lett ut.

Mens musikere og sangere øver inn sang, musikk og koreografi lages kostymer og scenografi og resultatet av de forskjellige faggruppenes innsats møtes sjelden før det er på tide med første prøve på scenen. Fra første sceneprøve til premiere er det alltid dårlig tid og en million små og store ting som skal samkjøres. Usynlig for kunstnerne foregår samtidig en markedsføringskampanje og et stort apparat er i sving for å selge forestillingen til både publikum og sponsorer.

Det er ikke mange blant premierepublikummet som reflekterer over hvor mye som må på plass for at en opera skal kunne bli en feiende flott forestilling. Ei heller hvor mye det ofte koster den enkelte kunstneren å oppnå tilstrekkelig kunnskap og dyktighet for å kunne være en del av en slik forestilling. Men som nevnt er opera populært for tiden og stadig flere og yngre mennesker finner veien til Tosca, Carmen, La Boheme, Aida, Tryllefløyten og alle de andre.