Home / Teater / Comedia dell’ arte

 

Commedia dell’ arte var en italiensk teaterform som raskt vant stor popularitet og spredde seg over hele Europa. Commedia dell’ arte har to spesielle kjennetegn; den første er at handlingen er improvisasjoner over et gitt tema, den andre er at forestillingen alltid spilles av faste karakterer, den mest kjente karakteren er kanskje Harlequin.

Det var mange Commedia-tropper som reiste rundt og holdt sine lystige forestillinger på torg og hos de kongelige. Disse troppene hadde sine faste skuespillere som igjen hadde sine faste roller. Disse rolletypene kan deles inn i to hovedgrupper; den “vanlige” og den karikerte.

De “vanlige” rollene var som regel unge elskere og disse ble så satt opp i mot den underlige oppførselen til de karikerte rollene. Vanligvis var de unge elskerne smarte, pene og velutdannende unge kvinner og menn, men de kunne også bli fremstilt som naive og ikke altfor kvikke. Disse “vanlige” karakterene var aldri maskerte, mens de karikerte rollene alltid bar maske.

http://kulturentusiastene.no/

 Den unge, forelskede mannnen ble ofte motarbeidet av en eldre mann, ofte hans egen far, og den unge, forelskede kvinnen ble kurtisert av både den unge og den eldre mannen. Det var også en inndeling i “herre og tjener”. Blandt herrene var spesielt tre karakterer etablerte, disse var; Capitano, Pantalone og Dottore.  Capitano var en brautende feiging som ofte skrøt på seg store heltedåder i krig og kjærlighet, men alltid endte opp med å bli avslørt og latterliggjort. Pantalone var en middelaldrende foretningsmann som snakket Venezia-dialekt. Han var meget forfengelig, han kledde seg som en ungkar og kurtiserte de unge damene. Dottore kunne være enten Pantalones venn eller fiende og lik Pantalone hadde han en høy posisjon i samfunnet. Han var en pedant som snakket Bologna-dialekt ispedd en rekke latinske ord og fraser. Han elsket å briljere med sin kunnskap, men ble gjort til narr like ofte som Capitano. Han var dessuten en sjalu ektemann som ofte ble bedradd.