Home / Opera / Å studere opera

 

Opera er en kompleks kunstform med utøvende kunstnere både på, bak og forran scenen. Av de forskjellige, kunsneriske faggruppene innvolvert i en oppsetning kan nevnes; Solosangere, korsangere, musikere og dirigent. Videre; regisør, koreograf, scenograf, kostymedesigner, lysdesigner, dramaturg. Ofte er også språk- og logopedkonsulenter innvolert og oppe i kontorene sitter produsenter og administrasjon.

Er det noen av de kunstneriske fagene du er interessert i så vil du kunne bli utdannet i de fleste av disse i Norge, om ikke alle på høyskole og universitetsnivå. Solosangere, operaregisører, dirigenter og scenografer har veldig ofte studieopphold i utlandet bak seg og dette ved utdannelsesinstitusjoner som aksepteres av lånekassen. En kunstnerisk vei er lang å gå og det er sjelden du blir tildelt et gullkantet kredittkort av banken din ved endt utdannelse, fast jobb kan du også ofte se langt etter, men for mange mennesker er det verdt det. Kunsteriske fag er vel antakeligvis mer et kall enn et praktisk og anvendelig yrkesvalg.

Skulle du alikevell være så heldig å finne ansettelse ved et operahus kan du se frem til en utfordrende og variert fremtid. De fleste operahus i dag finansieres av en blanding av statlig og privat støtte, men må stadig oftere finne en større andel av budsjettet selv. Dette gjør at de også må tenke anderledes og lage forestillinger som har større publikumsapell en ren opera. For en ihuga operaentusiast er dette kanskje en uting, men for de fleste andre er det en fordel.

Et operahus er en avansert mekanisme som er meget dyr å holde i drift og som nevnt må må en opera holde seg med en stor variasjon faggrupper hvorav de fleste kunstneriske stillingene er basert på freelancing. Et unntak er ofte koret og orkesteret, så er du sanger eller musiker uten ambisjoner om egen solokarriere så kan du finne et spennende og morsomt arbeide her.